In English

HKK:n kannanotto ammattikuorokeskusteluun

Helsingin kamarikuoro on ammattikuoro

Rauno Keltanen kirjoitti (HS Mielipide 15.10.2011), että Suomeen pitäisi saada ammattiorkestereiden lisäksi myös ammattikuoro. Jaamme Keltasen toiveen ammattimaisen kuorolaulun arvostuksesta ja paremmista resursseista. Asiasta puhuttaessa on tärkeä muistaa, että Suomessa toimii jo Kansallisoopperan kuoron lisäksi toinenkin ammattikuoro.

Yleisradion 2005 lakkauttaman Radion kamarikuoron pohjalle ja laulajistolle perustetun Helsingin kamarikuoron (HKK) toiminta on koko kuusivuotisen olemassaolonsa ajan perustunut korkeatasoiselle musiikilliselle ammattilaisuudelle. Kuoron laulajat ovat ammattilaulajia, joille maksetaan työstään harjoitus- ja esiintymispalkkiot. Työ HKK:ssa on projektiluonteista, verrattavissa esimerkiksi Suomen erinomaisten vanhan- ja nykymusiikin soitinyhtyeiden tai monien tunnettujen ulkomaalaisten ammattikuorojen toimintaan.

HKK on ottanut johtoaseman suomalaisen kuoromusiikin ja -toiminnan kehittämisessä. Se toteuttaa vuodesta toiseen korkeatasoisia konsertteja ja vierailuesityksiä koti- ja ulkomaisten johtajien johdolla sekä tilaa ja kantaesittää säännöllisesti uutta kotimaista kuoromusiikkia. HKK tekee yhteistyötä mm. Yleisradion, festivaalien, orkestereiden sekä barokki- ja nykymusiikkiyhtyeiden kanssa. Lisäksi HKK toteuttaa tulevana vuonna kansainvälisen sävellyskilpailun ja -työpajan nuorille säveltäjille.

Rahoituksen hakeminen erikseen aina vuodeksi kerrallaan asettaa haasteita toiminnan strategiselle ja pitkäjänteiselle suunnittelulle ja kehittämiselle. HKK onkin saanut rahoitusta laajasti eri tahoilta ja on jo vuosien ajan työskennellyt pitkäjänteisesti saadakseen suomalaisen ammattikamarikuorotoiminnan jatkuvan julkisen rahoituksen piiriin.

HKK:n kaltainen ammattilaulajista koostuva kuoro on ainoa tapa vastata vaativan kamarikuoro-ohjelmiston asettamiin haasteisiin niin vanhassa kuin uudessakin musiikissa. Paremmin resursoituna kuoro palvelisi koko maata, mutta sen kustannukset kokopäivätoimisenakin olisivat samaa luokkaa kuin yhden pienehkön kaupunginorkesterin. Ammattilaulajistona se voisi tarvittaessa tehdä yhteistyötä myös suuren sinfoniakuoron kanssa.

HKK toivottaa kaikki suomalaisen musiikkielämän toimijat lämpimästi tervetulleiksi mukaan työhön, jonka tavoitteena on kokopäiväinen ammattikuoro.


Nils Schweckendiek
taiteellinen johtaja, Helsingin kamarikuoro

Martti Anttila
hallituksen puheenjohtaja, Radion kamarikuoron laulajat ry
Useiden ammattikuorojen kanssa työskennelleenä voin vilpittömästi sanoa, että tämä kuoro kuuluu huippuihin.
Peter Dijkstra,
kuoronjohtaja