Helsingin kamarikuoro aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Kuoro otti uuden nimen käyttöön vuonna 2005. Helsingin kamarikuoro on yhä Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro.

Helsingin kamarikuoro esittää kuoromusiikin kantarepertoaaria koulutettujen äänten voimin korkeimmalla musiikkillisella tasolla, luo taiteellisesti vaativaa ja laadukasta uutta kamarikuoro-ohjelmistoa, vaalii suomalaisen kuoromusiikin perinnettä sekä esittää teknisesti ja musiikkillisesti haastavia teoksia. Kuoro tunnetaan erityisesti nykymusiikin esittäjänä – vuodesta 2005 Helsingin kamarikuoro on kantaesittänyt yli 70 teosta sekä vastannut yli 30 teoksen Suomen-ensiesityksestä.

Kuoro tekee yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten festivaalien, orkestereiden ja yhtyeiden kanssa. Säännöllisiä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin juhlaviikotMusica nova HelsinkiMusiikin aika sekä Klang-konserttisarja. Yhteistyö Yleisradion kanssa on jatkunut säännöllisenä sekä radiointeina että televisiointeina. Kuoro on esiintynyt kahdesti kansainvälisellä ARTE-kulttuurikanavalla, viimeksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatussa Einojuhani RautavaaranVigiliassa.

Helsingin kamarikuoro on eurooppalaisten ammattikamarikuorojen verkosto Tenson jäsen. Viime vuosina kuoro on esiintynyt kiertueilla Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Belgiassa, Venäjällä ja Skandinaviassa.

Kuoro myös levyttää säännöllisesti mm. BIS-levymerkille. Helsingin kamarikuoron, Radion sinfoniaorkesterin ja Sakari Oramon levytys Magnus Lindbergin teoksesta Graffiti oli Grammy-ehdokkaana nykymusiikkikategoriassa 2010. Matthew Whittallin musiikkia sisältävä Northlands valittiin Yleisradion Vuoden levyksi vuonna 2017.

Vuodesta 2007 kuoron taiteellisesta toiminnasta on vastannut professori Nils Schweckendiek. Vierailevia johtajia ovat olleet mm. Rinaldo AlessandriniAnne AzémaTim BrownAapo HäkkinenPasi HyökkiFredrik Malmberg, Andrew Parrott, Kaspars PutniņšRachid Safir, Ralf Sochaczewsky, Eric-Olof Söderström ja James Wood. Kuoroa ovat myös johtaneet mm. Olari EltsOliver KnussenHannu LintuJan SöderblomAndres Mustonen ja Sakari Oramo.

Radion kamarikuoron taiteellisina johtajina ovat toimineet Harald AndersénKaj-Erik GustafssonIlmo RiihimäkiEric-Olof Söderström ja Timo Nuoranne. Helsingin kamarikuoron ensimmäinen taiteellinen johtaja oli säveltäjä Kimmo Hakola.

“Helsingin kamarikuoro antoi itsestään valoisan kuvan kymmenvuotisjuhlakonsertissaan. Todistetuksi tuli taas kerran, että se on Suomen kamarikuoroista ehdottomasti paras ja ainoa, jonka kaikki jäsenet ovat ammattilaulajia.”

– Hannu-Ilari Lampila, HS 2.11.2015